За модата и адекватния външен вид

Имаше една антитеза – много е готино да си важен, но още по-важно е да си готин и обратното! Все по-рядко използваме израза „добър външен вид”. И правилно, защото наистина е за предпочитане да говорим за „адекватен външен вид”, „подходяща външност” и пр. Много е смешно, когато в модата някой започне да говори за „правилно” и „неправилно”. Днес всичко може да бъде на мода, стига да е оригинално, евристично и дизайнерски защитено. Днешният свят е светът на „всепозволеността”, на крайния либерализъм в модния избор, на изключително бързата смяна на стиловете. Хората обръщат внимание на онова което е различно, шокиращо и провокиращо. Така че номерът с червените и зелените чорапи може и да мине!... Модата има много лица и е грешка да се съди за нея само по едно от тях – в случая суетата. Освен това няма нищо лошо в това човек да бъде суетен – това издава самовзискателност, самокритичност, стремеж към усъвършенстване – вътрешно и външно, духовно и физическо, с облекло и с поведение. Лошо е, когато това прераства в суетност и суетничене, т.е. когато заниманието с външността – с дрехите, грима, прическите, маникюрите, педикюрите и пр. се превръща в самоцел и издават една крайна и даже грозна степен на консумативната култура...

Големите ефекти са в малките неща. Особено и съвсем не позитивно чувство будят огромните бижута, демонстриращи тлъсти банкови сметки и дебели портфейли на съпрузи и любовници. Българката (с някои изключения, разбира се) подценява ролята на шапката, на ръкавиците, на изисканите и миниатюрни бижута. Открай време повтарям едно и също нещо като съвет и препоръка към жените – отделяйте повече внимание на прическата и маникюра, червилото и грима, украшенията и допълненията. Те правят модата, те оформят трайното, окончателното впечатление!

Например прическата и стилът а ла гарсон... Жените с момчешко излъчване имат особен чар. Магнетично действат тяхната енергичност, свежест и нотки на бунтарство. Няма нужда да се правят дълбокомислени коментари за женското влияние върху мъжкия маниер на обличане. За това може да попитате някои добре епилирани модни спецове и паркетни лъвове, които ефектно го демонстрират върху себе си. Друг детайл са обувките, които са твърде точен индикатор на модна култура, вкус и естетически усет. Една от най-големите техни ценителки на всички времена е модната икона Марлене Дитрих. Тъкмо тя беше казала: “Обувките са по-важни и от костюмите, и от роклите. Добрите обувки придават елегантност на цялостната ви визия. Носете ги само в цвят, който не контрастира на вашите чорапи.” Много често, когато се запознавам с някого, поглеждам най-напред към обувките му. Те са своеобразна визитна картичка към останалите атрибути на гардероба му, а донякъде и на характера, и на манталитета му.

Всъщност модата обединява в себе си големите и малките неща; концептуалният силует и нюансираните детайли; чара (магията, страстта, красотата, съблазънта и т.н.) и властта (ирационалната принуда, която те кара да приемаш новото – във формата, в цвета, силуета и т.н.). Чарът конкурира студената и даже луксозна красота, защото зарядът му е духовен, интелектуален и мистичен (необясним и невидим, както казва София Лорен).